El Consell Comarcal del Priorat aprova en ple el rebuig al macroabocador que es pretén construir a la Ribera d’Ebre

26/02/2019
L’ens comarcal també actualitza el conveni amb els ajuntaments del Priorat en matèria de serveis socials per a l’any 2019

El Consell Comarcal del Priorat va celebrar aquest dilluns 25 de febrer una sessió plenària de caràcter ordinari. Dos punts van centrar l’ordre del dia. D’una banda, l’actualització del conveni entre l’ens comarcal i els ajuntaments del Priorat en matèria de serveis socials per a l’any 2019. De l’altra, la moció de rebuig al macroabocador que es pretén construir a la Ribera d’Ebre.

Pel que fa al primer assumpte, es van aprovar les aportacions a realitzar pels ajuntaments de la comarca pel que fa al finançament dels costos dels professionals de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials del Consell Comarcal, a raó de 3 €/habitant/any. Les noves aportacions es calculen en funció de les dades de població de 2018 de l’IDESCAT. D’acord amb aquestes dades, i tenint en compte una població de 9.269 habitants, les aportacions sumen 27.888 €. A banda d’això, també es van prorrogar per a l’any 2019 els imports que preveu el conveni i es van incorporar els rebuts dels ajuntaments de la comarca pel Servei d’Atenció domiciliària durant l’any 2018.

Pel que fa a la moció de rebuig al macroabocador que es pretén construir a la Ribera d’Ebre, aquesta és la mateixa que el Consell d’Alcaldes del Priorat va aprovar a meitats de gener. La moció mostra l’oposició frontal projecte, dona suport “a les mesures, que en defensa del seu territori i del seu model de desenvolupament porti a terme el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre” i insta “tots els Ajuntaments de la Ribera d’Ebre, Terra Alta i Priorat a no donar cabuda a un projecte similar al seu terme municipal”.

A banda d’aquests dos assumptes, en el Ple de dilluns, també es va informar d’altres temes. Un d’aquests, la celebració del Simposi Internacional “Paisatge – Agricultura - Dona”, impulsat per la Comissió del Paisatge i la Sostenibilitat del Priorat, simposi que tindrà lloc a Escaladei els dies 9 i 10 de maig. 

També es va exposar quina és l’estat actual en torn de les reunions de la Taula del Siurana, iniciades el passat mes de desembre i en les quals el Consell Comarcal exigeix una solució urgent a una situació insostenible, com és la concessió d’aigües del riu Siurana a la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes. Cal recordar que el Consell Comarcal del Priorat va demanar la total eliminació de la concessió o una reducció substancial del cabal concedit, a fi d’assegurar la conservació dels hàbitats i les espècies de l’ecosistema del riu Siurana, que és un dels valors ecològics fonamentals de la comarca i que avui dia es troba greument amenaçat a causa d’aquesta concessió.

Per últim, també es va informar de l’estat dels treballs del “Banc de Terres” del Priorat, inclòs en el PECT. En la seva fase inicial, es treballa en el disseny i creació d’aquest banc o fons de terres, que vol ser una de les principals vies per facilitar que persones que no disposen de finques en propietat o que en volen gestionar un major nombre, puguin incorporar-se a l’activitat mitjançant acords (traspàs, arrendament, cessió…) amb propietaris de terres que no es treballen o que volen deixar de fer-ho per jubilació o altres motius.