L’alumnat del Servei Comarcal de Català del Priorat celebra el final de curs al Castell de Falset

13/06/2019
L’any passat es van fer 2 cursos amb 28 inscrits, mentre que enguany han estat 5 cursos amb 89 inscrits

El proper dimecres 19 de juny a les 18 h el Servei Comarcal de Català (SCC) del Priorat celebrarà el final dels cursos de català al Castell de Falset - Museu Comarcal.

Per gentilesa de l’Ajuntament de Falset,  que ha cedit l’espai per acollir la cloenda, es farà una visita guiada al nou Museu, adaptada als coneixements lingüístics dels participants, i a la segona part de la trobada els aprenents de català seran els protagonistes ja que relataran la seva experiència com a tals. Després d’unes paraules d’Anna Saperas, directora del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus, del qual forma part el Servei Comarcal de Català, tancarà l’acte la consellera comarcal Meritxell Martorell Porqueres.

Al final es farà un refrigeri amb plats típics que hauran preparat l’alumnat.

El Servei Comarcal de Català del Priorat té previst reprendre els cursos a la tardor, tot i que el seu alumnat, si així ho desitja, té l’oportunitat d’assistir als cursos intensius d’estiu al juliol a Reus.

Aquest curs 2018-2019 els cursos del SCC del Priorat han experimentat un gran creixement: així, de 2 cursos amb 28 inscrits l’any anterior s’ha passat a 5 cursos amb 89 inscrits.

Els nivells d’aquests cursos han estat dos Inicials, per a persones sense cap coneixement de català, un Bàsic 1 i un Bàsic 2 per a persones que ja el comencen a parlar, i un curs sobre Novetats i canvis de la Gramàtica i l’Ortografia de l’IEC. També hi ha hagut 11 inscripcions als cursos el línia de la plataforma Parla.cat.

Els dos primers els han seguit sobretot mares magribines de l'Escola Antoni de Vilanova de Falset, centre que s’ha implicat activament en aquesta formació i en el programa Voluntariat per la llengua, i també joves estrangers no acompanyats procedents del centre del Masroig. Als nivells bàsics hi ha participat alumnes de Romania, Irlanda, Moldàvia, el Marroc, l’Argentina, els Estats Units, la República Dominicana i Togo.

El curs sobre la nova Gramàtica ha tingut 17 inscrits, bàsicament personal del Consell Comarcal i de l’Ajuntament de Falset.

Pel que fa al programa Voluntariat per la llengua, aquest període han funcionat 5 parelles a la comarca, 4 a Falset i una a Gratallops, però s’espera que augmentin properament ja que les persones que ara han finalitzat el Bàsic 2 ja podran tenir parella lingüística si així ho desitgen.

Les parelles lingüístiques es comprometen a trobar-se una hora a la setmana durant deu setmanes amb un únic propòsit: facilitar la conversa en català perquè aquestes persones que el parlen una mica però no s'atreveixen a fer-ho ho facin amb un voluntari o voluntària que els escoltarà, revisarà i comentarà aquelles paraules o expressions que no acaben de ser adequades en català.

Les persones que vulguin col·laborar el en Voluntariat per la llengua com a voluntàries o com a aprenentes  i poden adreçar-se al Servei Comarcal de Català del Priorat, per telèfon (977 83 19 83) o per correu electrònic (vxl.reus@cpnl.cat). També poden registrar-se directament al programa a través del web www.vxl.cat.

Juny 2019