Consum (Arbitratge per a afectats per preferents i deute subordinat)

26/06/2013

El director de l’Agència Catalana del Consum (ACC), Alfons Conesa, acompanyat del president de la Comissió d’Afectats pels Productes Financers d’Alt Risc i alcalde de Mataró, Joan Mora, han informat avui en roda de premsa de les novetats que afecten a les persones que van contractar participacions preferents i deute subordinat amb Catalunya Caixa.

El passat 7 de juny, la Comissió Rectora del Fons de Reestructuració Ordenada Bancaria (FROB) va dictar una resolució on es fixava el procediment de bescanvi i eventual recompra als afectats i on es concretaven les quitances i pèrdues. Conesa ha explicat el procediment que s’obre a partir d’ara als afectats per aquesta entitat.

Així mateix, el director de l’ACC ha volgut aclarir que sens perjudici d’aquest procés de bescanvi i recompra fixat per la Comissió Rectora del FROB per Catalunya Caixa, “els qui van contractar preferents i deute subordinat amb aquesta entitat poden seguir presentant sol·licituds d’arbitratge de consum fins al proper 12 de juliol. A partir d’aquesta data, podran adreçar-se únicament a la via judicial”.

Conesa ha insistit en que “l’ACC està a disposició de totes les persones afectades per poder informar de qualsevol dubte que tinguin, igual com ho estan totes les oficines municipals i comarcals d’atenció al consumidor. Aquella persona que tingui un dubte, no dubti a adreçar-se als organismes de consum. L’ACC està oberta per atendre presencialment o via electrònica. Estem a disposició dels ciutadans que estan afectats o que poden estar afectats”.

Procés de bescanvi i recompra a Caixa Catalunya: els afectats recuperaran entre el 34% i el 77% dels diners i conservaran el dret a reclamar la resta

Segons indica la resolució de la Comissió Rectora del FROB, el proper 5 de juliol es procedirà al bescanvi obligatori dels productes contractats (ja sigui participacions preferents, deute subordinat perpetu o deute subordinat a termini) per accions de l’entitat financera, que no cotitzen a Borsa. Una setmana després, el 12 de juliol el Fons de Garantia de Dipòsits comparà aquestes accions bescanviades als afectats que així ho hagin sol·licitat a l’entitat. Els diners s’ingressaran en compte entre el 18 i 19 de juliol.

Tot aquest procés implica unes quitances i pèrdues que varien en funció dels productes contractats i de les emissions dels mateixos. Els afectats recuperaran entre el 34% i el 77% del capital invertit: concretament, en el cas de participacions preferents, la quantitat a recuperar serà d’un 34% de mitjana; pel deute subordinat perpetu d’un 45% de mitjana, i pel deute subordinat a termini d’un 77,58% de mitjana.

En el cas de les persones que hagin contractat deute subordinat a termini que expiri abans de juliol de 2018, se’ls ofereix una alternativa a la venda de les accions. Se’ls dóna la possibilitat de constituir un dipòsit indisponible fins la data de termini al que s’aplicarà un descompte de l’1,5% mensual des de l’1 de desembre de 2012 fins a la data de venciment, amb un interès de dipòsit del 2%.

Bankia: oberta la via arbitral fins al 30 de juny

Pel que fa als afectats per la contractació de participacions preferents i deute subordinat de Bankia (Bancaja, Caixa Laietana i Caja Madrid), el 30 de juny finalitza el termini per sol·licitar l’arbitratge. La petició s’ha de formalitzar a les sucursals de l’entitat financera.

L’alcalde de Mataró ha lamentat en el cas de Bankia que els afectat es vegin obligats de “fer la sol·licitud d’arbitratge davant la mateixa oficina on els van enganyar dos cops”. En aquest sentit, ha recordat que “l’oficina habilitada a la ciutat de Mataró, precisament, treballa per assessorar, orientar i acompanyar els afectats”. “Aquesta estafa no pot quedar impune i els polítics hem d’estar al costat d’aquestes persones perjudicades”, ha insistit Mora.

Consells i Aclariments de l’ACC

El director de l’Agència Catalana del Consum, Alfons Conesa, ha volgut aclarir els punts següents:

- El bescanvi obligatori i posterior venda no tanca el dret de l’afectat a reclamar ja sigui per la via judicial, o en els casos que sigui possible, per l’arbitratge.

- L’arbitratge és una via gratuïta i voluntària. La sol·licitud per part d’un afectat d’acollir-se a l’arbitratge, en els casos que sigui possible, no tanca la via judicial. Només en el cas i en el moment que l’entitat financera accepti l’arbitratge, l’afectat no pot optar per una altra via.

- L’afectat per la contractació de qualsevol d’aquest productes TÉ EL DRET A REBRE I ESTUDIAR PRÈVIAMENT TOTA LA DOCUMENTACIÓ, abans d’acceptar qualsevol solució proposada.

Més de 5.700 laudes arbitrals signats per preferents de Catalunya Caixa, tots a favor dels contractants

A data d’avui, s’han presentat un total de 15.688 reclamacions a l’Agència Catalana del Consum sol·licitant l’arbitratge, de les quals 9.453 han estat acceptades. Ja s’han signat 5.769 laudes arbitrals, tots ells a favor del contractant, que implica el retorn del 100% del capital invertit. A dia d’avui, s’han notificat laudes per un import superior a 110 milions d’euros.

Tasca informativa de l’ACC

L’Agència Catalana del Consum està esmerçant esforços per informar, assessorar i donar suport als afectats per les preferents. En aquest sentit, s’han editat fulletons informatius, i s’estan realitzant sessions informatives (Mataró, Igualada, Corbera de Llobregat, Granollers, Berga...) i xerrades a associacions de veïns i assimilats (Cornellà, Gavà, Barcelona, Sabadell...).

Així mateix s’està donant suport a la Comissió pels Afectats pels Productes Financers d’Alt Risc, que lidera l’alcalde de Mataró, Joan Mora, orientada a donar suport i assessorament especialment als afectats per Bankia. En aquest sentit, l’ACC ha enviat prop d’un centenar de cartes a entitats, institucions i als Ajuntaments dels municipis catalans amb major nombre d’afectats per aquesta entitat per tal que se sumin a la iniciativa i coordinin esforços.