Arrenquen els actes previs de la primera edició de la Fira de la Tomaca del Priorat

06/08/2019
Demà dijous (8 d’agost) se celebra una jornada de camp a Cornudella de Montsant com a tret de sortida de la fira, que tindrà lloc el 24 d’agost

El Banc de Terres del Consell Comarcal del Priorat, el Parc Natural de Montsant, l'Ajuntament de Falset i la Fundació Miquel Agustí, organitzen aquest mes d’agost la primera edició de la Fira de la Tomaca del Priorat, un esdeveniment per posar en valor les varietats hortícoles tradicionals de la comarca, amb el tomàquet com a protagonista. Tot i que la fira se celebra el 24 d’agost, aquest dijous (8 d’agost) Cornudella de Montsant dona el tret de sortida al certamen amb una jornada de camp amb diverses activitats.

La fira dona continuïtat a les accions del projecte de recuperació de varietats hortícoles a l’entorn del Parc Natural de Montsant amb el nom de Biodiversitat Cultivada, que ha permès garantir la conservació ex situ de la variabilitat genètica d’una trentena de varietats hortícoles tradicionals que havien quedat apartades del mercat, així com obtenir suficient llavor de sembra per tal d’iniciar accions de promoció de la biodiversitat cultivada.

Dies 8 i 24 d’agost

Pel que fa a les activitats previstes, Cornudella de Montsant donarà el tret de sortida demà amb una jornada de camp que inclourà una visita a la finca de producció ecològica Terra Viva, que conrea les varietats recuperades al Parc Natural de Montsant. A més de la visita, es durà a terme un taller d’extracció de llavors d’espècies hortícoles.

La fira en si mateixa se celebrarà el 24 d’agost a Falset. El programa d’activitats comprèn la presentació de la tasca del Grup de Conservació de l’Agrobiodiversitat del Priorat, que s’encarrega de la conservació i multiplicació de les varietats recuperades, i  una xerrada sobre les oportunitats de recuperar els sabors d’abans, a càrrec de l’investigador Joan Casals, de la Fundació Miquel Agustí.

A la tarda, la plaça de la Quartera acollirà una exposició de varietats tradicionals de tomaca, amb tast inclòs. La mostra és oberta a qualsevol qui vulgui apropar una mostra de les seves varietats de tomaca i altres hortalisses tradicionals de proximitat. Es preveu la participació, entre horticultors aficionats i professionals, d’una vintena de persones.