El Consell Comarcal del Priorat evidencia la seva preocupació per la derogació del decret que regulava la implantació de les centrals eòliques i fotovoltaiques a Catalunya

17/12/2019
L’ens comarcal demana que la necessària transició energètica no es faci en detriment del paisatge ni al marge d’un debat global sobre el model energètic de Catalunya

El Consell Comarcal del Priorat ha aprovat aquest dimarts en una sessió plenària d’urgència una declaració institucional motivada per la preocupació que genera la derogació del Decret 147/2009 que regulava els procediments administratius per la implantació de les centrals eòliques i fotovoltaiques a Catalunya.

La declaració exposa que, tot i la imperiosa necessitat de realitzar una transició energètica efectiva acompanyada de polítiques de descarbonització, “en cap cas aquesta  transició necessària es pot fer en detriment del nostre més gran valor, el paisatge”. La declaració subratlla que “el model d'implantació actual, amb efectes com el produït a algunes comarques veïnes, no és sostenible ni desitjable”. 

El document també incideix en què “el debat sobre la implantació de les energies renovables no es pot fer al marge d'un debat global sobre el model energètic de país” i que “cal posar damunt la taula qüestions prioritàries tals com l’estalvi energètic, l’eficàcia i l’eficiència del model, la distribució territorial i l’aposta per petites centrals de menor impacte que combinin les diferents fonts renovables”. En aquest sentit, es remarca que “la idoneïtat de l’emplaçament i adequada implantació territorial, així com l’afectació ambiental i paisatgística i la forma de participació dels agents locals a l’hora de definir les formes de desenvolupament energètic són cabdals”.

La declaració del Consell Comarcal del Priorat també demana “la paralització de la nova central eòlica del Vedat del Pany als termes municipals de Duesaigües i Riudecols i de tots els projectes al voltant de les muntanyes de Puigcerver, les Valls del Cortiella i la Garrantxa, així com de qualsevol altra instal·lació eòlica”. El Consell Comarcal considera que la implantació de nous parcs eòlics a la comarca "entra en contradicció amb l’Acord comarcal contra la massificació eòlica de 2001, entorpeix el model de desenvolupament sostenible en què treballa comarca i afecta el projecte d’inscripció a la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO de la candidatura Priorat-Montsant-Siurana com a paisatge cultural agrari de muntanya”. 

L’ens comarcal argumenta que “si aquesta candidatura té el suport del govern de la Generalitat, no es poden autoritzar actuacions que contradiuen el Pla de Gestió que han signat totes les instàncies implicades, des de la comarca fins a la Generalitat i el govern de l’Estat”.

Per últim, en la declaració aprovada aquest dimarts, el Consell Comarcal del Priorat es posiciona “per afrontar un repartiment just de les fonts d’energia renovables, pel tancament de les centrals nuclears i per fomentar l’autoconsum enfront de la poderosa indústria energètica que domina les polítiques actuals”.

L’any 2001, el Consell Comarcal del Priorat i altres representants institucionals i socials de la comarca ja van aprovar un Acord comarcal per al desenvolupament de l’energia eòlica a la comarca. L’Acord comarcal, que posa límits a la implantació d’aerogeneradors, es va produir arran de l’allau de demandes i projectes de parcs eòlics que es va produir a la comarca els darrers anys del segle XX.