El Priorat participa en el 8è Congrés Nacional de la Gent Gran de Catalunya

05/11/2019

Representants del Consell Consultiu de la Gent Gran del Priorat i tècnics dels Serveis Socials del Consell Comarcal del Priorat van participar al 8è Congrés Nacional de la Gent Gran de Catalunya, el dia 25 d’octubre a Sant Fruitós de Bages, que va aplegar 400 persones entre delegats i delegades de la gent gran de tot Catalunya i personal tècnic dels consells comarcals. 

Amb el lema “Tenim veu, decidim”, en el congrés es van debatre i consensuar totes les aportacions i reivindicacions que s'han fet durant 48 trobades territorials precongressuals, celebrades entre abril i juny, i en les quals han participat més de mil persones. En aquestes reunions prèvies, s'han recollit les demandes del col·lectiu en diversos àmbits respecte de la gent gran, com la dependència, les pensions, l'envelliment actiu de la població, la mort digna, la solitud no volguda o el maltractament, entre d’altres.

Aquestes aportacions prèvies es van debatre en dos ponències: “El present de les persones grans: drets i deures”, amb especial incidència en els drets perduts i la necessitat de reivindicar-los, i “Les persones grans del futur: polítiques d’adaptació de la societat a l’envelliment”, centrada en el futur de la gent gran tenint en compte que en 10 anys la gent gran representarà el 30% de la població catalana.

La trobada també va servir per aprovar un manifest conjunt en el qual, entre d’altres aspectes, es constata que “l’increment de l’esperança de vida ens planteja reptes que hem d’abordar en els propers anys”. Uns reptes que caldria abordar a partir de: “un gran acord entre el Govern de Catalunya, els consells comarcals, els municipis i els representants de la gent gran (en el sentit més ampli d’aquesta representació) en què s’estudiï i es posin en comú els aspectes necessaris perquè la societat catalana i les seves institucions entomin els reptes que suposa el progressiu increment de l’envelliment de la nostra societat”.

Podeu consultar el Manifest en el pdf adjunt.