El Servei Comarcal de Català del Priorat organitza, divendres 27, la sessió "Criteris per a un llenguatge no sexista"

22/04/2012
Hi col·laboren el SIAD del Consell Comarcal del Priorat i l’Associació de Dones de La Quartera, i ja s’hi pot inscriure tothom que hi estigui interessat

El divendres  27 d’abril, a les 11 h,  tindrà lloc al Consell Comarcal del Priorat aquesta sessió formativa organitzada pel Servei Comarcal de Català del Priorat en col·laboració amb el SIAD del Consell Comarcal del Priorat i l’Associació de Dones de La Quartera. 

En aquesta sessió es podrà veure com el llenguatge compta amb mecanismes per usar les formes femenines i no abusar de les masculines en noms de càrrecs, oficis i professions; en el tractament de cortesia, en els noms col·lectius... És adir, en l’exemple: “el gerent ha de signar aquests documents” hem de saber que si el càrrec l’ocupés una dona, n’hauríem de dir la gerent; o que hi ha infermeres i infermers, directors i directores, etc.

Els interessats i interessades a assistir-hi han de fer la inscripció al Servei Comarcal de Català del Priorat, a través del correu electrònic priorat@cpnl.cat o per telèfon al 977 83 19 83.

“El dinamisme de les societats modernes no es reflecteix únicament en les innovacions tècniques, sinó també en les idees i en els processos de canvi i de reconversió que experimenten els rols socials. Un exemple clar del que estem dient el trobem en l’evolució que ha experimentat el paper de les dones a la societat, si més no a l’occidental. Avui les dones no són vistes ni valorades de la mateixa manera que fa uns quants anys; hi ha hagut una evolució cap a uns comportaments més igualitaris i més justos. 

Per mitjà de la llengua expressem de manera indirecta aspectes de la realitat i el comportament de la societat. [...] 

La llengua formal ha de tendir a ser respectuosa, però també cal tenir en compte que la funció bàsica del llenguatge és la comunicació. Cal trobar l’equilibri, doncs, entre el respecte a la gramàtica [...] i als principis de claredat i precisió, i una expressió de les idees i de la realitat més justa i equitativa.” 

Amb aquesta presentació, extreta de Marcar les diferències: la representació de dones i homes en la llengua , dins la Col·lecció Criteris Lingüístics, 6. Barcelona: Generalitat de Catalunya, 2005, iniciarem també la sessió Criteris per a un llenguatge no sexista. Es tracta d’una acció formativa que el Consorci per a la Normalització Lingüística organitza tant per a administracions locals com per a públic en general.