Poscionament del Consell Comarcal del Priorat després de la reunió de treball de la Taula del Siurana

24/01/2019

Després de la reunió de treball de la Taula del Siurana, celebrada ahir a Tarragona, i del manifest sobre el riu Siurana aprovat pel Consell d’alcaldes i alcaldesses del Baix Camp, el Consell Comarcal del Priorat vol aclarir els següents aspectes:

  1. Els representants institucionals del Priorat no tenim cap intenció d’entrar en una “guerra” de territoris amb la comarca del Baix Camp, en el benentès que és del tot legítim que cada institució defensi els interessos dels seus conciutadans. Des del Consell Comarcal del Priorat entenem que seure en una taula a parlar és tot el contrari a una “guerra” entre comarques, i que conversar obertament és l’única cosa que ara mateix fem en la Taula del Siurana.
  2. La matèria de debat en la Taula del Siurana és d’una gran complexitat jurídica, institucional, social, ambiental i històrica, i caldrà una bona dosi de paciència i respecte per part de tothom. No obstant, hi ha un fet que és d’una lògica indiscutible: els municipis i institucions de la conca natural del riu Siurana no podem seguir quedant-nos de braços creuats davant un transvasament gairebé íntegre de tot el cabal d’un riu cap a una altra conca hidrogràfica, amb importants perjudicis socials, econòmics, naturals i ambientals per a la comarca del Priorat. 
  3. Un transvasament de conques com aquest no té cap sentit en el temps que vivim i atempta contra les directrius europees de l’aigua. Els prioratins no tenim cap dubte que la raó essencial està de la part prioratina, al marge de les opinions i debat que pugui haver-hi al voltant del marc jurídic, institucional i històric. 
  4. Els prioratins ens felicitem que l’ACA actuï honestament i amb valentia a l’hora de posar damunt la Taula del Siurana informació rigorosa i actualitzada que, tot i que pugui resultar incòmoda, ajuda a entendre quina és l’actual situació del riu Siurana i quina és la gestió que es fa de les seves aigües. La veritat és la base de qualsevol bon acord. 
  5. Els municipis prioratins inclosos en la Mancomunitat del TOPOGRAPO (Torroja, Poboleda, Gratallops i Porrera) s’abasteixen, d’uns anys ençà, d’aigua del pantà de Siurana després d’un acord que no té cap valor jurídic, en no haver estat mai registrada aquesta concessió d’aigües. Un acord inexistent jurídicament no pot convertir-se en la pedra angular de la Taula del Siurana.