Presentació del Voluntariat per la llengua al Priorat

11/11/2019
L'alumnat del B3 de Falset farà pràctiques lingüístiques en establiments col·laboradors del programa.

El passat dimarts 5 de novembre el Servei Comarcal de català va organitzar  una sessió formativa sobre el Voluntariat per la llengua (VxL)  a l'Ajuntament de Falset per donar a conèixer el programa i presentar les parelles lingüístiques que es constituïen aquell dia. Concretament, es van formalitzar tres parelles lingüístiques noves que es trobaran deu hores per conversar en català i dues aprenentes més faran les trobades a Reus.

Tal com va explicar la tècnica responsable del VxL, Rut Ortiz, aquest és un programa de foment de la llengua catalana en què els voluntaris inverteixen una hora setmanal durant deu setmanes a conversar en català amb la parella assignada a fi que els aprenents guanyin seguretat i fluïdesa parlant en aquesta llengua en un ambient distès, mentre fan noves coneixences i s'enriqueixen mútuament. 

Després de donar les indicacions sobre el funcionament del programa, la dinamitzadora va presentar als assistents els materials lliurats i els va informar de les activitats organitzades per a aquest trimestre des del CNL de l'Àrea de Reus.

Pràctiques lingüístiques fora de l'aula

Com a novetat d'aquesta edició destaquen les pràctiques lingüístiques als establiments col·laboradors, una iniciativa perquè tot l'alumnat del curs Bàsic 3 que s'imparteix actualment a Falset visiti comerços adherits al programa per reforçar l'aprenentatge de la llengua catalana fora de l'aula.

Durant les properes setmanes, els alumnes del curs visitaran tres dels deu establiments col·laboradors proposats (Forn Jordi, Pellejà Perruquers, Priorat Natur, Moto Dacer, La Floristeria, Cafeteria Àgora, Farmàcia Compte, Peixateria del Pont, Tallers Galceran i Ferreteria Martí) per mantenir una breu conversa amb el personal de la botiga a fi de posar en pràctica els coneixements adquirits a classe i utilitzar la llengua en contextos reals. Els aprenents portaran un fullet que els hauran de segellar a les botigues quan hi vagin i que serviran per valorar la participació dels alumnes en aquesta activitat.

El programa de formació de parelles lingüístiques està obert sempre, així que les persones que estiguin interessades a col·laborar-hi  com a voluntàries o com a aprenentes poden trucar al 977 83 19 83 o enviar un correu electrònic a vxl.reus@cpnl.cat. També poden registrar-se directament al programa a través del web www.vxl.cat o fer el tràmit als punts d'inscripció del Voluntariat per la llengua situats al Servei Comarcal de Català del Priorat (pl. de la Quartera, 1) i a la Biblioteca Salvador Estrem i Fa de Falset.